Næste Mand2124-26. juni 2022 i København. Se mere her.

Mand21 startede en aften i september 2020 på et møde i Jesper, Sofus og Jakobs mandegruppe. Vi havde mødtes i et par år fast hver 3. onsdag, på den måde som man nu gør i mange af tidens moderne mandegrupper – med det formål at lære os selv og hinanden dybere at kende, spotte vores egne mønstre, og inspirere hinanden til at gøre det vi gerne vil i livet. Og hvem er bedre til at hjælpe hinanden med det, end et par gode mænd som kender én rigtig godt?

Faren ved at lave en mandegruppe med personlig udvikling for øje med ens gode venner er imidlertid, at man ender med rygklapperi. At man bekræfter hinanden i de ting man i forvejen godt ved, og i den version af sig selv som man allerede er. Etablerede venskaber har på godt og ondt en ’komfortzone’ – der er ting vi taler om og ting vi aldrig taler om. Og hvis vi skal udvikle os, ja så skal vi selvfølgelig udvide den sfære.

Den dynamik var vi imidlertid bevidste om. Både Jesper og Jakob havde været i mandegruppe flere år i forvejen, så vi kendte til konceptet og til denne fare, og vi var derfor fast besluttet på at sådan skulle det ikke udvikle sig her. For hvis energien skal holdes i en mandegruppe over tid, så er man nødt til at udfordre hinanden. Hvis man bliver i komfortzonen, så fiser energien ud, og så kan man jo ligeså godt bare tage på værtshus og drikke øl (ikke at man ikke også kan det, men denne mandegruppe var altså dedikeret til noget andet.)

Vi brugte et par år på at pille os selv og hinanden i navlen. Fordybe venskaberne og kendskabet til hinanden. Tage på rejser sammen og dyrke den fantastiske følelse af broderskab der kan opstå, når man åbner sig for hinanden, også med de mest sårbare sider som vi normalt aldrig deler med andre, og opleve at man alligevel bliver accepteret. Rigtig mange mænd har på forskellige tidspunkter i deres opvækst og liv haft en oplevelse af, at man skal være på en bestemt måde for at blive accepteret i det mandlige fællesskab. At der var ting der var okay og ting der ikke var. Og at man blev nødt til at skære noget af sig selv for at passe ind.

I en mandegruppe som vores er du grundlæggende okay som du er. Det er dog vigtigt at sige at det selvfølgelig ikke er alle handlinger der er okay. Du kan sagtens få røg og blive udfordret for den måde du lever dit liv på, hvis du render rundt og fucker ting op. Der er den direkte feedback og accountability ekstremt vigtig. Men det er okay at du rummer det du gør. Det er okay at du har de følelser du har, de tanker du tænker, den skøre familie du har, den fucked-up baggrund du måske kommer fra, de underlige kinks og seksuelle fantasier du nu engang rummer, etc. Med andre ord, du må godt være dig. Hele dig.

De fleste mennesker har en stor portion af deres indre liv, som de aldrig deler med nogen. Noget af det er gemt så godt af vejen, at de ikke engang kender det selv. At sætte lys på det i en gruppe sammen, i fortrolighed, nærvær, tillid og kærlighed, er slet og ret en af de stærkeste og smukkeste oplevelser man kan have.

 

Mand21 bliver til

Det var i bund og grund denne oplevelse vi gerne ville give videre. Det var det der blev impulsen til at skabe Mand21. Det begyndte som sagt denne september aften i tårnet over Skabelonloftet på Refshaleøen. Med ild i pejsen og smuk udsigt over Københavns havn, fra toppen af et af Danmarks virksomhedshistories store klenodier og én af de gamle store mandearbejdspladser, B&W. Vi kiggede på hinanden og spurgte os selv, om vi skulle blive ved med bare at dyrke vores hyggelige, berigende og hudløst ærlige boble sammen, eller om vi skulle prøve at sprede den kultur vi havde skabt imellem os. Vi valgte det sidste.

Det blev til en længere rejse frem imod, at Mand21 så dagens lys første gang 25-27. juni 2021. Undervejs kom der en række andre gode mænd med, som workshopholdere, frivillige under eventet og hjælpere med det ene og det andet. Og nu opstod der en ny udfordring, for én ting er at være i en mande- eller vennegruppe sammen – noget helt andet er at skabe et projekt sammen. Alle de mønstrer man har siddet og observeret hos hinanden kommer nu pludselig til udtryk på en langt tydeligere måde. Noget der måske var sjovt og pudsigt at observere i en anden, bliver nu muligvis pisse-irriterende. Fordi man har forskellige måder at gøre tingene på.

Filosofien i Mand21 er ikke desto mindre at der skal være plads til alle mænd. Der er ikke én mandetype eller ét mandeideal der er det rigtige, der er mange måder at være mand på. Det betyder per definition at alle har noget at bidrage med, og at forskelligheder er styrker hvis de bliver anvendt de rigtige steder. Det vigtige er at tale om det, og vi har derfor fra starten af forsøgt

at tage vores egen medicin. At lægge svesken på disken og tale åbent og ærligt om tingene. Det er ikke unormalt at udviklingsmøder for næste års Mand svinger imellem åbne diskussioner af idéer og workshops til individuel feedback og coaching til medlemmer af arrangør-gruppen. Det er ikke altid nemt, men betyder at vi selv har noget på spil, og selv bliver tvunget til at blive ved med at lære.

Navnet valgte vi fordi det handler om at være mand i det 21. århundrede. Udforske hvad det betyder i dag, hvor kønsrollerne er et levn fra fortiden. Er der stadig noget særligt ved at være mand? Som er anderledes fra det at være kvinde? Hvad er det i så fald, og er det vigtigt? Hvordan finder vi det hvis det er? Der er ikke nogen på Mand som har nogen endelige svar, men alle oplever at det er meningsfuldt at udforske det i fællesskab med andre mænd. Og så kan det af-seksualiserede rum noget vigtigt: fordi der ikke er kvinder tilstede, så er der et konkurrence-element der forsvinder. Der er ikke nogen du skal se godt ud overfor. Det kan gøre det nemmere at være hudløst ærlig og sårbar, også om alt det man ikke har styr på.

Skal man have et problem for at deltage på Mand? En fucked-up barndom, et hemmeligt alter-ego, eller være en selvudviklings-hippie uden jordforbindelse? Nej, du skal bare være dig selv, og være villig til at være dig selv. Og så selvfølgelig klar til at lære noget nyt, få nogle stærke oplevelser, måske nogle nye venskaber, og at komme nogle steder hen i dig selv, som du ikke havde regnet med.

 

Hvad sker der på Mand?

Mand21 handler om personlig udvikling for mænd. Der er vidst nok en myte om at mænd ikke er interesserede i den slags. Det er ikke min oplevelse, efter at have haft over 1000 mand igennem mine egne kurser de sidste 9 år. Der er helt klart masser af mænd der er interesserede i værktøjer til at få mere ud af livet. Til dem der ikke er kunne man sige: Hvorfor dog ikke få nogle værktøjer til at forstå dynamikkerne igennem dig og din partner bedre? Hvorfor dog ikke få nogle input og idéer til at blive en bedre far for dine børn? Til at mestre din seksuelle kraft og blive en bedre elsker? Til at mærke dig selv og dine følelser bedre og sætte bedre ord på dem? Alle disse ting vil kun styrke dig i livet.

På Mand21 arbejder vi med alle disse ting og mere til. Det er en mulighed for at være sammen med mænd på en anden måde end man ofte oplever. Hvor der er mindre hø-hø og dårlige jokes, og heller ikke de endeløse snakke om arbejde, præstationer, sport og politik. Alt det kan du dyrke på andre tidspunkter. På Mand21 dykker vi ned i alt det der ikke får så meget plads i resten af livet: Hvordan du skaber gnist med din partner igen efter mange år, livsfaser som mand og udfordringen ved overgangene, længsel – hvad vil du i livet og er du i kontakt med det, det åndelige og eksistentielle, livet, tomheden og døden. Dette er bare nogle af de temaer, du kan møde på Mand21 – eventet bliver formet af det som deltagerne bringer med sig.

Mand21 blev det format vi valgte til at give denne oplevelse og kultur mænd imellem videre. Det blev til et årligt event i juni måned, fra fredag til søndag, hvor du kan få en helt anden oplevelse af at være mand sammen med andre mænd. Vi afholdt eventet første gang i juni 2021, og vi kan kun sige at det var en bragende succes. Se mere her hvis du tør: www.mand21.dk

Se mere her: www.mand21.dk

Sidebar